24.05.2018

Νιώθω μονίμως κουρασμένος. Είναι φυσιολογικό;

Είναι λογικό να νιώθουμε κουρασμένοι μετά από πολλές ώρες δουλειάς και λίγες ώρες ύπνου, όμως η έντονη κόπωση που επιμένει μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την υγεία μας. Η κόπωση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα. Ως κόπωση ορίζεται η δυσκολία έναρξης και διατήρησης της δραστηριότητας λόγω ελλιπούς ενέργειας που συνοδεύεται από επιθυμία για ανάπαυση.

Η κόπωση είναι φυσιολογική μετά από σωματική άσκηση, παρατεταμένο άγχος και στέρηση ύπνου.

Ωστόσο η κόπωση που εντείνεται ή αναπτύσσεται μετά από δραστηριότητες που προηγουμένως δεν την προκαλούσαν αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα κάποιας υποκείμενης διαταραχής, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.

Με βάση τη χρονική της διάρκεια η κόπωση μπορεί να διακριθεί σε 3 κατηγορίες:

• Πρόσφατη κόπωση: με διάρκεια έως 1 μήνα

• Παρατεταμένη κόπωση: με διάρκεια 1 έως 6 μήνες

• Χρόνια κόπωση: με διάρκεια άνω των 6 μηνών

«Οι περισσότερες οξείες και χρόνιες νόσοι δημιουργούν κόπωση. Οι πιο συχνές διαταραχές που εκδηλώνονται κυρίως με πρόσφατη κόπωση είναι η αναιμία, η κατάθλιψη και διαταραχές που οφείλονται σε παρενέργειες φαρμάκων όπως τα αντισταμινικά ή τα μυοχαλαρωτικά. Αντίστοιχα παρατεταμένη κόπωση προκαλούν παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδή, η υπνική άπνοια κλπ. , ενώ τέλος η χρόνια κόπωση μπορεί να έχει ψυχοσωματικό υπόβαθρο όπως συμβαίνει στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή να οφείλεται σε αμιγώς ψυχικές νόσους όπως η κατάθλιψη, σε ρευματολογικές διαταραχές, στη χρόνια νεφρική νόσο ή ακόμα και στην καθιστική ζωή», εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των υποκείμενων νοσημάτων που προκαλούν δευτεροπαθώς την κόπωση καθώς και στην εξάλειψη των αντίστοιχων παραγόντων κινδύνου. 

«Ανάλογα με την αιτία μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα ή σε συνεργασία με τον γιατρό να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, ανάλογα πάντα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθένα», προσθέτει ο ίδιος.

Η κόπωση θα πρέπει να μας ανησυχήσει όταν συνοδεύεται από:

• Επίμονη ακούσια απώλεια βάρους

• Χρόνιο πυρετό ή νυχτερινές εφιδρώσεις

• Μυϊκή αδυναμία ή μυϊκό πόνο

• Σοβαρά συμπτώματα (πχ αιμόπτυση, αίμα στα κόπρανα, σοβαρή δύσπνοια, αυτοκτονικό ιδεασμό κ.α.)

• Εμπλοκή περισσοτέρων του ενός οργάνων (πχ δέρμα με εξάνθημα και σκελετός με αρθρίτιδα)

• Νέο ή επιδεινούμενο  πονοκέφαλος ή απώλεια όρασης (ειδικά μαζί με μυϊκούς πόνους σε ηλικιωμένο άτομο)

Recent Posts