18.05.2018

«Αιχμάλωτοι» του κινητού...και η ζωή δεν συνεχίζεται!

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Βλέπουμε ανθρώπους στο εστιατόριο, οι οποίοι με το που έρθει το φαγητό, αντί να πιάσουν το πιρούνι, πιάνουν το κινητό για να απαθανατίσουν το πιάτο τους και να το ανεβάσουν στα social media.Αντίστοιχα στην καφετέρια είναι συνηθισμένο να βλέπουμε παρέες που δεν ανταλλάσσουν κουβέντα, πάρα κάθονται με σκυμμένα κεφάλια χαζεύοντας το κινητό. 
«Είναι μια έξυπνη συσκευή, που ενσωματώνει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές, από το σερφάρισα στο διαδίκτυο, μέχρι τις χρηματικές συναλλαγές και την πλοήγηση στο δρόμο. Είναι ένα πολυεργαλείο, μικρό και εύκολο στην χρήση, που μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα, για αυτό έχει μπει τόσο δυναμικά στη ζωή μας», εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η πρόσβαση στο διαδίκτυο πλέον γίνεται κυρίως από το κινητό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 90% του χρόνου που περνάει κανείς online, γίνεται από συσκευή τηλεφώνου.
«Όταν μιλάμε για εθισμό στο κινητό, δεν μιλάμε για την συσκευή αυτή κάθε αυτή, αλλά για την διαδικτυακή δραστηριότητα. Ο χρόνος χρήσης στα πλαίσια της εργασίας δεν σχετίζεται με εξάρτηση ή ψυχοπαθολογία, αλλά το είδος της χρήσης και κατά πόσο επηρεάζει άλλες δραστηριότητες και τη λειτουργικότητα του ατόμου, σχετίζεται με την εξάρτηση», τονίζει ο κ. Σιώμος.
Η εξαρτητική συμπεριφορά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως είναι η πορνογραφία, ο διαδικτυακός τζόγος, τα διαδικτυακά παιχνίδια και η επικοινωνία στα κοινωνικά δίκτυα.
«Σε έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι 1 στους 10 φοιτητές ιατρικής 4
ου έτους, δεν προχωρούσαν στις σπουδές τους εξαιτίας των διαδικτυακών παιχνιδιών. Μάλιστα πρόσφατα ο ΠΟΥ αναγνώρισε τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια, ως μια καινούρια ψυχιατρική διαταραχή. Βέβαια, θα πρέπει να συμπεριληφθούν  στην λίστα των ψυχικών διαταραχών και άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες, σαν αυτές που προαναφέραμε», προσθέτει ο ίδιος. 

Τα χαρακτηριστικά  του εθισμού

Τα πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό του «εθισμένου» είναι ο χρόνος που περνά μπροστά στην οθόνη του κινητού.
«Τα άτομα αυτά ξυπνούν και κοιμούνται με την σκέψη του κινητού, περνούν όλη την ημέρα τους προσκολλημένοι σε αυτό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργικότητά τους μέσα στην ημέρα και να εμφανίζουν αποδιοργάνωση σε επίπεδο δραστηριοτήτων. Επίσης συνήθως τα άτομα αυτά εμφανίζουν συνοσηρότητα με άλλη ψυχική διαταραχή , όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κοινωνική φοβία κλπ», επισημαίνει ο κ. Σιώμος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εξάρτησης είναι η υποτροπή. Για παράδειγμα το άτομο προσπαθεί να αλλάξει μοντέλο συμπεριφοράς, τα καταφέρνει για ένα μικρό διάστημα, αλλά μετά υποτροπιάζει.
«Το κινητό σε αυτά τα άτομα λειτουργεί ως μέσο διαφυγής από τα προβλήματα της καθημερινότητας, για να μην μπουν στην διαδικασία να τα αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα για κάποιον που έχει φόρτο εργασίας, θα στραφεί στο κινητό και θα παραμελήσει την δουλειά που πρέπει να γίνει», εξηγεί.
Τέλος τα άτομα αυτά αναζητούν όλο και περισσότερο χρόνο χρήσης, για να νιώθουν ικανοποιημένοι.
«Φυσικά αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να υφίσταται για 6-12 μήνες, για να πούμε ότι υπάρχει μια παθολογική σχέση εξάρτησης», καταλήγει ο ίδιος. 

Τι επιπτώσεις έχει

Η υπερβολική ενασχόληση με το κινητό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, όπως αϋπνία, αργοπορία έλευσης του ύπνου και συχνές αφυπνίσεις τη νύχτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες την επόμενη ημέρα 
λόγω αϋπνίας, όπως η μνήμη, η προσοχή και η συγκέντρωση.
 Κατ ‘ επέκταση αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εργασία του ατόμου, καθώς εμφανίζει μειωμένη απόδοση και παραγωγικότητα.
Ο εθισμός στο κινητό μπορεί να επιδεινώσει ένα ήδη υπάρχων πρόβλημα ψυχικής υγείας που το άτομο αγνοεί, όπως κατάθλιψη, δυσθυμία και αγχώδη διαταραχή.
«Η συνεχής ενασχόληση με το κινητό απομονώνει κοινωνικά το άτομο. Η ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται η κύρια μορφή επικοινωνίας. Δεν ενισχύονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι άνθρωποι σιγά σιγά απομονώνονται και μπορεί να έχουν χιλιάδες φίλους στο facebook αλλά στην πραγματικότητα να νιώθουν μεγάλη μοναξιά», τονίζει ο κ. Σιώμος. 

Τι πρέπει να κάνετε 

 

Recent Posts