12.04.2018

Μπορούμε να αποφύγουμε τις εποχικές αλλεργίες;

Όταν «ξυπνούν» οι εποχικές αλλεργίες η φαγούρα στα μάτια και η καταρροή γίνονται δυσάρεστη καθημερινότητα. Υπολογίζεται ότι το 25-30% του πληθυσμού παγκόσμια υποφέρει από αλλεργίες. Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται αύξηση κατά 50% των αλλεργικών αντιδράσεων, , αλλά ο λόγος δεν είναι απολύτως σαφής.

Γι’ αυτή τη δυσλειτουργία, έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, όπως για παράδειγμα, η μείωση της έκθεσης μας σε μικρόβια στην παιδική ηλικία, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης αλλά και η ρύπανση του περιβάλλοντος.


Πότε ξεκινούν οι αλλεργίες; 

 

 Οι εποχικές αλλεργίες οφείλονται σε υπερευαισθησία σε γύρεις, οπότε η περίοδος των συμπτωμάτων για τους πάσχοντες ταυτίζεται με την εποχή της ανθοφορίας των φυτών στα οποία είναι αλλεργικοί. Συνήθως, η περίοδος των αλλεργιών ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου, για όσους έχουν αλλεργία σε φυτά όπως το κυπαρίσσι ή το περδικάκι που ξεκινούν να ανθίζουν νωρίς και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο.  

Επίσης όσοι έχουν αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης μπορεί να εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους την άνοιξη. «Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν εποχικές αλλεργίες θα πρέπει να επισκέπτονται έγκαιρα το γιατρό τους και να λαμβάνουν οδηγίες για την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να προλάβουν τα ενοχλητικά συμπτώματα ή να τα αντιμετωπίσουν αν εμφανιστούν», επισημαίνει η Δρ. Τζένη Καψάλη, Ειδικός Αλλεργιολόγος.


Οι πιο συχνές εποχικές αλλεργίες 

 

 Είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται με ερυθρότητα, δάκρυα και φαγούρα στα μάτια. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι επίμονα φτερνίσματα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη και τα αυτιά, ρινική απόφραξη που αναγκάζει το άτομο να αναπνέει με ανοιχτό το στόμα.

Στο αλλεργικό άσθμα τα συμπτώματα μπορεί να είναι ξηρός βήχας, σφύριγμα στην αναπνοή ή και δύσπνοια. Η περίοδος έξαρσης των συμπτωμάτων εξαρτάται από την περίοδο ανθοφορίας του φυτού στο οποίο είμαστε αλλεργικοί.
«Το περδικάκι για παράδειγμα μπορεί να είναι ανθισμένο 9-10 μήνες το χρόνο. Άλλα φυτά ανθίζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα , όπως η ελιά που ανθίζει το Μάιο. Γνωρίζοντας σε τι είμαστε αλλεργικοί προστατευόμαστε την ανάλογη εποχή. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι γύρεις έχουν γίνει πιο διεισδυτικές και αλλεργιογόνες, ενώ η ανθοφορία αρχίζει νωρίτερα και τελειώνει αργότερα από παλαιότερα οπότε έχουμε εντονότερα συμπτώματα και πιο παρατεταμένα», επισημαίνει η κα. Καψάλη.

 

Πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια για τα συμπτώματά τους. 

 

 Τα θεωρούν φυσικό επακόλουθο της άνοιξης και απλά υπομένουν τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις που έχουν αυτά τα συμπτώματα στην ποιότητα της ζωής τους. Άλλοι θεωρούν μάταιο να απευθυνθούν στο γιατρό γιατί έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν. «Οι αναπνευστικές αλλεργίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται γιατί όταν παραμελούνται μπορεί να υπάρχουν συνέπειες. Ένας άνθρωπος με επίμονη ρινίτιδα μπορεί πολύ εύκολα να αναπτύξει ιγμορίτιδα. Επιπλέον, η ρινίτιδα είναι σοβαρός προδιαθεσικός παράγοντας για εμφάνιση άσθματος ενώ όταν αντιμετωπίζεται σωστά, ο κίνδυνος περιορίζεται. Στην περίπτωση του αλλεργικού άσθματος, η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να έχουμε οξεία κρίση άσθματος  που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή», εξηγεί η κα. Καψάλη.

 

Για να αντιμετωπίσουμε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες 

 

Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη μεγάλη έκθεση στη γύρη και ακολουθούμε την φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός. Τα φάρμακα που χορηγούνται είναι αντισταμινικά, κορτιζονούχα σπρέι για τη μύτη και τους πνεύμονες και βρογχοδιασταλτικά. Όταν λαμβάνονται σωστά είναι πολύ αποτελεσματικά, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά δεν θεραπεύουν οριστικά τις αλλεργίες.  Σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορεί να προσφέρει με ασφάλεια και ο ιατρικός βελονισμός. Η ειδική ανοσοθεραπεία είναι η μέθοδος που μπορεί να λύσει οριστικά των πρόβλημα των αλλεργιών. 

«Ο ασθενής λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε δόσεις το αλλεργιογόνο που του προκαλεί αντίδραση, οι οποίες αρχικά είναι μικρές, αλλά προοδευτικά αυξάνονται. Ο στόχος είναι, ο οργανισμός να συνηθίσει το αλλεργιογόνο, ώστε η αντίδρασή του αρχικά να περιοριστεί και τελικά να εκμηδενιστεί (ανοσολογική ανοχή). Η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση διαρκεί 3-5 χρόνια και ενδείκνυται στις περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού βρογχικού άσθματος», καταλήγει η κα. Καψάλη.

 

 Συμβουλές για τις εποχικές αλλεργίες 

 

 • Αποφεύγετε τις βόλτες στην ύπαιθρο τις πρώτες πρωινές ώρες (πριν τις δέκα το πρωί) και αργά το απόγευμα, οπότε παρατηρείται η μεγαλύτερη παραγωγή γύρης.

• Αερίζετε καθημερινά το σπίτι, τα υπνοδωμάτια και τα σκεπάσματα των κρεβατιών. Αποφύγετε να αερίζετε και να απλώνετε στο μπαλκόνι τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές

• Χρησιμοποιείτε βαμβακερά υφάσματα (σεντόνια  ή καλύμματα στα έπιπλα, τα οποία πρέπει να πλένετε συχνά).

• Ξεσκονίζετε συχνά τις ηλεκτρικές συσκευές και καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.

• Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση και να χρησιμοποιούνται φίλτρα υψηλής απόδοσης.

• Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, να έχετε κλειστά τα παράθυρα.

• Κάντε μπάνιο μετά τη βόλτα σε εξωτερικό χώρο.

 

Recent Posts