19.03.2018

Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην αϋπνία;

Οι αιτίες της αϋπνίας έχουν απασχολήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζουν να απασχολούν τους επιστήμονες. Η νεότερη θεωρία και λέω θεωρία καθώς δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες αποδείξεις θέλει ως πιθανή αιτία πυροδότησης της αϋπνίας, την προβληματική υγεία του εντέρου.

Αν λοιπόν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και τις περισσότερες φορές πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στο άγχος και στα προβλήματα σας, ίσως υπάρχει κάτι βαθύτερο που κρύβεται στην διαταραγμένη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σας.

 Κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει τη σημασία της καλής υγείας του εντέρου στη διάθεση μας και στην πέψη. Τώρα αναρωτιούνται αν η διατήρηση της σημαντικής ισορροπίας των «καλών» μικροβίων στο έντερο μας,  θα μπορούσε να συμβάλει και στον αδιατάρακτο συνεχή και βαθύ ποιοτικό ύπνο για τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

 Να ξεκαθαρίσουμε ότι η έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο παρότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν σοβαρές πιθανότητες να συσχετίσουν την καλή εντερική υγεία με τον καλό ύπνο.

 Κάπως έτσι ξεκίνησαν για να αποδείξουν και ότι ο διαταραγμένος ύπνος σχετίζεται με την όρεξη, την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα κάποιοι έχουν προχωρήσει περισσότερο και ισχυρίζονται ότι ο κακός ύπνος μπορεί να ευθύνεται για την πρόσληψη επιπλέον 300 θερμίδων κάθε μέρα!

 Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με το φαγητό, έτσι είναι σε θέση να πουν ότι ο κακός ύπνος δεν είναι καλός σύμβουλος για προσεγμένη διατροφή και γενικότερα φροντίδα της υγείας του εντέρου μας. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν τελικά να αποδείξουν και το αντίθετο. Ότι δηλαδή η κακή υγεία του εντέρου συμβάλει στην αϋπνία.Τότε θα μπορούσαν όπως λένε οι ειδικοί να συστήσουν ακόμη και προβιοτικά, μέσω των τροφών ή σκευασμάτων, για να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό την αυπνία. 

Recent Posts