08.03.2018

Οι γυναίκες ζουν πιο πολύ γιατί αγαπούν την πρόληψη.

Οι γυναίκες είναι πιο επιμελείς με την πρόληψη και τους γιατρούς. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι διεθνές. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες τον τελευταίο χρόνο να επισκεφθούν το γιατρό για κάποιο πρόβλημα υγείας σε σχέση με τις γυναίκες και 40% μειωμένες πιθανότητες να κάνουν απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις . Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι άνδρες σε πολλές χώρες του κόσμου ζουν κατά μέσο ότι 5 χρόνια λιγότερο απ ότι οι γυναίκες, εξαιτίας κυρίως των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Τέσσερα χαρακτηριστικά προβλήματα υγείας που οι άνδρες συνήθως προσπερνούν καθώς - κακώς- τα θεωρούν γυναικεία υπόθεση είναι:

 Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 Είναι η αλήθεια ότι είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά με τόσα ψυχοπιεστικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια - ιδίως στη χώρα μας - έχει γίνει και ασθένεια των ανδρών. Το γεγονός ότι στις γυναίκες εκδηλώνεται με βαθιά θλίψη,  κλάμα και αλλά συμπτώματα, ενώ στους άνδρες με ευερεθιστότητα, νεύρα, απογοήτευση και θυμό , ίσως κάνει πιο δύσκολη την αναγνώριση της στους άνδρες, εκτιμούν οι επιστήμονες.Η υποδιάγνωση της κατάθλιψης  στους άνδρες μπορεί να την επιδεινώσει με τα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνδρες συνήθως αυτοκτονούν όταν το αποφασίζουν σε αντίθεση με τις γυναίκες που σε ένα σημαντικό ποσοστό κάνουν  απόπειρες αυτοκτονίας αλλά λιγότερο συχνά χάνουν τη ζωή τους μετά από αυτοκτονία.

 ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

 Πολύ πιο συχνές στις γυναίκες αλλά υπαρκτές και στους άνδρες, καθώς σχετίζονται με την υπερπλασία του προστάτη, την εμφάνιση λίθων στους νεφρούς και τη  δυσλειτουργία της ουρήθρας. Αν και αντιμετωπίζονται με τα αντιβιοτικά, οι άνδρες επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με τις λοιμώξεις αυτές αδιαφορούν για τα συμπτώματα. Αυτά είναι: ερεθισμός και τσούξιμο ιδίως κατά την ούρηση, θολά ουρά ή ουρά με ίχνη αίματος, αίσθηση για επείγουσα ούρηση, ακόμα και δέκατα.

 ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 Καταστρέφει αργά αλλά σταθερά την οστική μάζα και προδιαθέτει για σοβαρά κατάγματα με το πέρασμα των χρόνων. Μια στις 3 γυναίκες θα εμφανίσει κάποιο βαθμό οστεοπόρωσης στη διάρκεια της ζωής της, αλλά και 1 στους 5 άνδρες. Εκτιμάται πως οι άνδρες μετά τα 65 με 70 χρόνια τους αρχίζουν να χάνουν οστό με τον ίδιο ρυθμό που αυτό συμβαίνει στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όμως δεν υπάρχουν συμπτώματα γι αυτό θα πρέπει να κάνουν προληπτικά και αυτοί μέτρηση οστικής πυκνότητας.

 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 Ακούγεται σχεδόν αδύνατο για έναν άνδρα να αναπτύξει καρκίνο στο στήθος αλλά το 1% του συνόλου των περιστατικών καρκίνου του μαστού αφορά... άνδρες! Οι γυναίκες νοσούν πολύ πιο συχνά γιατί έχουν πολλαπλάσιο μαστικό αδένα απ ότι οι άνδρες, αλλά και οι άνδρες έχουν μικρές μεν αλλά υπαρκτές πιθανότητες γι αυτή τη μορφή καρκίνου. Δυστυχώς και σ αυτή την περίπτωση οι άνδρες αργούν να αξιολογήσουν τα συμπτώματα - καθώς δεν μπορούν να φανταστούν ότι έχουν καρκίνο στο στήθος - και φτάνουν καθυστερημένα στο γιατρό.

 

Recent Posts