27.02.2018

Κολονοσκόπηση: Η εξέταση που σώζει ζωές

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που «βλέπει» τις παθήσεις του παχέος εντέρου. Μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πολύποδες που δυνητικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδεις παθήσεις όπως την νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Με την εξέταση ανιχνεύονται και αφαιρούνται πολύποδες του παχέος εντέρου που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, για αυτό και η αξία της δεν είναι μόνο διαγνωστική αλλά και θεραπευτική, αφού κατά τη διάρκεια της, μπορούν να αφαιρεθούν οι πιθανές βλάβες.

Πότε και ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν προληπτικά σε μια κολονοσκόπηση; Καλό θα ήταν όλοι μας μετά τα 45 χρόνια μας αν και υπάρχουν ειδικοί που θέτουν ως όριο για την πρώτη κολονοσκόπηση τα 50. Όλοι πάντως συμφωνούν πως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή διαβήτη, πρέπει να εξετάζονται συχνότερα και να αρχίσουν ήδη από την ηλικία των 40 με 45 ετών. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η σύσταση είναι να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση για πρώτη  φορά στην ηλικία των 40 ετών. Επίσης άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως ελικώδης κολίτιδα και νόσο του Chron θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση 8 με 10 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου. Ένδειξη για κολονοσκόπηση υπάρχει επίσης, όταν εμφανίζονται ανησυχητικά συμπτώματα, όπως αίμα στις κενώσεις, άτυπα κοιλιακά άλγη, επίμονες διάρροιες ή γενικά παρατηρούνται αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

 Η κολονοσκόπηση δεν έχει επιπλοκές και δεν πονάει. Είναι απόλυτα ευπρεπής και το κυριότερο είναι ότι σώζει ζωές. Το πιο δυσάρεστο κομμάτι της εξέτασης είναι η προετοιμασία και όχι η ίδια η εξέταση. Την προηγούμενη ημέρα χορηγούνται καθαρτικά φάρμακα, για να είναι το έντερο απολύτως καθαρό και να μην υπάρχουν «τυφλά» σημεία, τα οποία δεν μπορούν να ενδοσκοπηθούν. Η καλή προετοιμασία είναι κομβικής σημασίας για το καλύτερο και πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα της εξέτασης. Γίνεται με μέθη και διαρκεί 20 με 40 λεπτά. Αφού χορηγηθεί ενδοφλέβια η μέθη, τοποθετείται το ενδοσκόπιο ενδοπρωκτικά, όπου με μία κάμερα ο γιατρός παρακολουθεί όλη την πορεία του παχέος εντέρου μέχρι και την αρχή του λεπτού εντέρου. Εάν βρει μια ύποπτη περιοχή, θα λάβει βιοψίες και εάν βρει πολύποδα θα τον αφαιρέσει με την χρήση ειδικού εργαλείου και θα τον στείλει για βιοψία για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη όγκο. Ο ασθενής χρειάζεται να μείνει στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο για 1 έως 2 ώρες μετά την εξέταση. Η πιθανή επανεξέταση αξιολογείται από τον γιατρό ανάλογα με τα ευρήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιος πολύποδας ή άλλο παθολογικό αίτιο, η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια. 

 Υ.Γ  Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «η υγεία μου» που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη με την εφημερίδα Δημοκρατία. Η δημοσιογραφική επιμέλεια του κειμένου είναι δική μου και βασίστηκε σε έρευνα της δημοσιογράφου Δ.Πασσά.

 

Recent Posts