25.02.2018

Αφήστε τον πόνο στη μέση να περάσει κι αν δεν περάσει...

Ο πόνος στη μέση περνάει με απλά συντηρητικά μέσα, αρκεί αυτός που πονάει να ηρεμήσει και να ελέγξει το άγχος του, το οποίο πολλαπλασιάζει τον πόνο. Μετά τον οξύ πόνο, η ξεκούραση και τα ήπια παυσίπονα είναι τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που εμφανίζει πόνο στη μέση. Άλλο όμως ξεκούραση και άλλο να καθηλωθεί κάποιος στο κρεβάτι για μέρες, κάτι που έχουν πλέον πάψει να συστήνουν οι ειδικοί, καθώς αδυνατίζουν οι μύες, κάτι που ενδέχεται να χειροτερέψει τον πόνο.

Αρκούν 2-3 μέρες ξεκούρασης, χωρίς έντονη σωματική δραστηριότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα βελτιωθούν, λένε οι ειδικοί που συνήθως συστήνουν ισχυρά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη τα οποία θα πρέπει πάντα να συνταγογραφεί ο γιατρός,
εάν ο πόνος επιμένει και είναι έντονος. Επικουρικά μπορεί να βοηθήσει το μασάζ, η φυσικοθεραπεία και η θεραπευτική άσκηση που συμβάλει για να αποφύγει κάποιος την υποτροπή του πόνου. Ως πρόληψη συστήνεται ήπια άσκηση που δεν καταπονεί τη σπονδυλική στήλη, όπως πιλάτες και γιόγκα.

Σε περιπτώσεις που όλα τα συντηρητικά μέτρα έχουν αποτύχει, και εάν υπάρχει ένδειξη που καθορίζει  ο γιατρός, συστήνεται με ακτινοσκόπηση, τοπική έγχυση αναισθητικών και άλλων φαρμάκων, στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Σε θεραπεία με ενέσεις μπορούν να υποβληθούν  άτομα που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, όπως οι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Το χειρουργείο ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επίμονος πόνος με νευρολογική βλάβη που χειροτερεύει και όταν ο πόνος συνοδεύεται από διαταραχές, όπως παράλυση, απώλεια ούρων ή κοπράνων. Επίσης υπό αυστηρές προυποθέσεις, σε ασθενείς που ο πόνος διαλύει την ποιότητα ζωής τους και δεν μπορούν να ζήσουν για μεγάλα διάστημα παίρνοντας φάρμακα ή κάνοντας φυσικοθεραπείες.

Σήμερα οι χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής, γίνονται με μικρότερες τομές, λιγότερο τραυματισμό και απώλεια αίματος και γρηγορότερη ανάρρωση για τους ασθενείς. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος να γίνονται επεμβάσεις χωρίς πραγματική ένδειξη, καθώς όπως κάθε επέμβαση έτσι και αυτή μπορεί να έχει επιπλοκές, αλλά και αποτελέσματα που δεν ικανοποιούν τον ασθενή, τονίζουν οι ειδικοί.

Όσον αφορά το μέλλον, μελετάται ήδη η δημιουργία τζελ με βιοσυμβατά υλικά που θα εγχύονται στο μεσοσπονδύλιο δίσκο με σκοπό την αναγέννηση του. Το μέλλον ανήκει, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, στην αναγεννητική ιατρική, η οποία περιλαμβάνει την χρήση βιο-υλικών και κυττάρων, είτε βλαστοκυττάρων, είτε χονδροκυττάρων που θα λαμβάνονται από τον δίσκο και θα καλλιεργούνται.

Recent Posts