22.02.2018

Τι συμβαίνει με την Ιλαρά;

Θορυβημένος από την πορεία που καταγράφει η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος σε συνέντευξη που μου έδωσε για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ξεκάθαρα ότι "η επιδημία στη χώρα μας δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη".

Δικαιολογημένη η ανησυχία του, αν σκεφτεί κάποιος ότι η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη άγγιξε το 400% μέσα σε ένα χρόνο, (2016 - 2017). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα το περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 21.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν και 35 από αυτούς πέθαναν από επιπλοκές της νόσου. Οι περισσότερες περιπτώσεις μολύνσεων καταγράφηκαν κυρίως στην Ρουμανία, την Ιταλία και την Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 70% των περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αιτία σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρίσκεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές δεν γινόντουσαν εμβολιασμοί, ενώ είχε μειωθεί και η παροχή εμβολίων.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εκφράζει την ελπίδα πως "η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού".
Όπως επισημαίνει, κακώς ο κόσμος πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς "οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά", τονίζοντας πως "περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών".Εξηγεί πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι στη χώρα μας, σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.
Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η ιλαρά, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες ή ακόμη και να σκοτώσει ασθενείς. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, εγκεφαλίτιδα - μια λοίμωξη που προκαλεί οίδημα του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση ή μαθησιακές δυσκολίες, σοβαρή διάρροια και σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως πνευμονία.
Το γεγονός ότι οι θάνατοι στην Ελλάδα αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ "υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς".

Recent Posts