24.01.2018

Ναι μπορώ να προλάβω το έμφραγμα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γονείς μας, άρα να διαλέξουμε και τα καλά γονίδια, αυτά δηλαδή που δεν σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, δεν γίνεται να την αλλάξουμε.Όμως μπορούμε να αλλάξουμε όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την πρόκληση ενός εμφράγματος και να το προλάβουμε σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.

Όπως εξηγεἰ ο Χ.Βλαχόπουλος, αν. καθηγητής καρδιολογίας, «ένας άνθρωπος που είναι προστατευμένος από τα γονίδια του για στεφανιαία νόσο, αλλά δεν προσέχει καθόλου τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα , την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα, είναι σε λιγότερο πλεονεκτική θέση από κάποιον που τρέφεται σωστά, γυμνάζεται και δεν έχει παράγοντες κινδύνου», παρότι κουβαλά την κληρονομική προδιάθεση για στεφανιαία νόσο.

Ο ίδιος εκτιμά πως «από τους πιο ισχυρούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο παραμένουν το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και ο συνδυασμός τους» και εξηγεί πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος απ όλους αυτούς τους παράγοντας θα οδηγήσει καποιον στη στεφανιαία νόσο. Μάλιστα, τονίζει πως συχνά αυτοί οι παράγοντες, μπορεί να συνυπάρχουν αλλά να μην δίνουν κανένα προειδοποιητικό σημάδι, το οποίο να μας προϊδεάζει ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιακή μας λειτουργία. Αυτό που συχνά λέμε « καλά είμαι, έχω τσιμπημένη χοληστερόλη και τιμές αρτηριακής πίεσης και δεν καπνίζω πολύ», μπορεί τελικά να μην είναι μια τόσο αθώα παρατήρηση.

Recent Posts