24.01.2018

Τσιγάρο, άτμισμα ή θερμαινόμενο προϊόν καπνού; Καλύτερα τίποτα!

Οι απόψεις διίστανται και έχουν διχάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι στο μόνο που συμφωνούν είναι να εισπνέουμε μόνο καθαρό αέρα και τίποτα άλλο. Πολλοί λένε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού, είναι βλαπτικά και θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους μέχρι νεοτέρας. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν σ αυτά, ένα διαφορετικό τρόπο «καπνίσματος» που μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να μειώσουν τις βλάβες που τους προκαλεί το κλασσικό τσιγάρο.

Μια Ελληνική μελέτη που παρουσίασε στο 5ο Ε-Cigarette Summit , ο Κ. Φαρσαλινός  καρδιολόγος από το Ωνάσειο, συνέκρινε στο εργαστήριο τα παραγόμενα προϊόντα από τους τρεις τύπους καπνίσματος, το καπνό από το κλασσικό τσιγάρο, τον ατμό από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το αερόλυμα από το νεότερης τεχνολογίας θερμαινόμενο αλλά όχι καιόμενο καπνό.

 «Είναι η πρώτη μελέτη που γίνεται από ανεξάρτητη πηγή και δεν επιχορηγείται από την βιομηχανία καπνικών προϊόντων. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται ότι η νέα τεχνολογία θερμαινόμενου και όχι καιόμενου καπνού παράγει αερόλυμα  με 90% λιγότερες τοξικές Αλδεΐδες ( όπως φορμαλδεΐδη και αλκεταλδεΐδη) από αυτές που εντοπίζονται στον καπνό του κλασσικού τσιγάρου και 99% λιγότερες αλδεΐδες – που ενοχοποιούνται για καρκίνο – στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου απ ότι στον καπνό του κλασικού τσιγάρου», είπε Κ. Φαρσαλινός  μιλώντας σε εμένα για ένα άρθρο μου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.       

 Όπως εξηγεί ,«με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο το ηλεκτρονικό, όσο και το θερμαινόμενα προϊόντα καπνού ( με την επιφύλαξη ότι τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για το θερμαινόμενο προέρχονται από την καπνοβιομηχανία) φαίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια των προϊόντων ελάττωσης της βλάβης στον οργανισμό. Καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα από μόνοι τους ή με τη χρήση φαρμάκων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο κι αν δεν τα καταφέρουν και μ αυτό, τότε να δοκιμάσουν με  το θερμαινόμενο προϊόν καπνού» καταλήγει.

 Ρωτήσα τον κο Φαρσαλινό ,τι Θα συμβούλευε έναν καπνιστή και τι έναν μη καπνιστή σε σχέση με τα νέα προϊόντα ατμίσματος και θέρμανσης του καπνού. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη:«Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τη βλάβη από το κάπνισμα. Σε έναν καπνιστή θα συνιστούσα να προσπαθήσει να κόψει το κανονικό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό ή το θερμαινόμενο, καθώς εκτιμώ πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχει να κερδίσει πολλά για την υγεία του. Βέβαια, στόχος του παραμένει να κόψει μια μέρα και το ηλεκτρονικό ή το θερμαινόμενο τσιγάρο και  σε καμία περίπτωση να μην ξαναρχίσει να καπνίζει το κανονικό τσιγάρο. Σε έναν μη καπνιστή -σε καμία περίπτωση - δεν θα συνιστούσα  να ξεκινήσει τη χρήση οποιουδήποτε τσιγάρου, είτε  ηλεκτρονικού είτε θερμαινόμενου, καθώς θεωρώ  ότι με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι απολύτως ασφαλή.»

 

 

 

 

Recent Posts