08.12.2017

Νικήστε τον ψυχικό πόνο με βελονισμό

Ποιό είναι το πρώτο σύμπτωμα του ψυχικού πόνου; Ένα σφίξιμο, ένας πονοκέφαλος, ένας στομαχόπονος... Ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος είναι άμεσα συνδεδεμένοι.

Απόρριψη, θλίψη, θυμός, έλλειψη αγάπης, φόβος είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που «πονάνε». Όταν αυτά δεν εκτονώνονται και δεν εκφράζονται, συσσωρεύονται στον οργανισμό και μπορούν εκτός από τον ίδιο το ψυχικό πόνο να δημιουργήσουν και σωματικά προβλήματα. 

Εδώ βρίσκεται η αρχή διαφόρων παθήσεων  που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «ψυχοσωματικές». Μια ψυχοσωματική πάθηση περιλαμβάνει και τα δύο, σώμα και ψυχή, γι αυτό έχει παρατηρηθεί πως κάποιες σωματικές ασθένειες επιδεινώνονται εξαιτίας ψυχικών παραγόντων όπως το στρες και το άγχος.

 Πώς δρα ο βελονισμός

 Η είσοδος της βελόνας στο δέρμα διεγείρει την κυτταρική μεμβράνη, προκαλώντας μεταβολές στην ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια συγκέντρωση ιόντων με τελικό αποτέλεσμα την διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής. 

Ο ερεθισμός του αισθητικού υποδοχέα από την περιφέρεια μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό, στο αντίστοιχο νευροτόμιο.Ο βελονισμός έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν τον πόνο, τόσο τον σωματικό όσο και τον ψυχικό. 

 Υπάρχουν αποδείξεις για τη δράση του; 

 Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω της εφαρμογής των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων και κυρίως της MRI, έχουν καταγραφεί δράσεις του βελονισμού σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως αλλαγή στην ενεργοποίησή τους και στη μεταξύ τους σύνδεση.

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει βελονισμό γνωρίζουν πολύ καλά την ηρεμιστική επίδραση που έχει ο βελονισμός στο σώμα τους και πόσο μπορεί να απαλύνει την συναισθηματική φόρτιση στα κέντρα του εγκεφάλου.Μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις συμβατικές θεραπείες ή να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία.

 Που και πότε μπορεί να βοηθήσει 

 Ο βελονισμός έγινε αρχικά γνωστός για την αναλγητική του δράση, αλλά και την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων. Όπως δυσλειτουργίες ή ευαισθησίες του οργανισμού για τις οποίες δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα από τις κλινικές εξετάσεις. 

Αυπνία, υπογονιμότητα, αμμηνόρροια, αλλεργίες, δερματίτιδες αλλά και ψυχικός πόνος είναι μερικές ακόμα από τις ενδείξεις του βελονισμού.

Στις ψυχοσωματικές ή άγνωστης αιτιολογίας καταστάσεις, ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά μέσω νευροπεπτιδίων που προκαλούν ρύθμιση του νευρικού – ενδοκρινικού και ανοσολογικού συστήματος. 

 Άρθρο σε συνεργασία με την Dr Κωσταντίνα Θεοδωράτου, η οποία είναι Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych. Επίσης είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART)  & πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG).

Recent Posts